Aankondiging Karakteristykpriis 2023

 

logokarakteristyk

Karakteristykpriis Tytsjerksteradiel 2023 Sprekend erfgoed

Sprekend erfgoed is dit jaar het onderwerp van de Karakteristykpriis Tytsjerksteradiel. De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel looft de prijs uit aan een persoon of organisatie voor de meest aansprekende presentatie van het monumentale erfgoed in een dorp of streek in Tytsjerksteradiel.

Erfgoed komt pas echt tot leven door het verhaal achter de stenen te vertellen via b.v. een audiotour, dorpswandelingen met gids, monumentenbordjes, publicaties, beeldmateriaal, een openluchtspel, erfgoed-dag, etc. Eén van de voorwaarden is dat het project gedurende langere tijd en/of met regelmaat te beleven is voor een breed publiek. Een onafhankelijke jury zal de inzendingen beoordelen.

Hoe doet u mee?
Een aanmeldingsformulier aanvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met een korte vermelding van het onderwerp, uw naam en telefoon- en adresgegevens. Aanmelden kan tot 1 juni 2023.

De prijs
De winnaar ontvangt een plaquette en een bedrag van € 500,-- .
De Karakteristykpriis is een initiatief van de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel.
www.karakteristyk.nl


 

----- PERSBERICHT ------

 

logokarakteristyk

 -----------------------------------------------------------------------------
“ DE KARAKTERISTYKPRIIS 2022 - ERFGOED OP HET KERKHOF”
Een prijs van de Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel

Waar: het kerkhof van de Kruiskerk te Burgum
Wat: onthulling van een herinnerings-plaquette door wethouder mevr. T. Willemsma
Wanneer: dinsdag 11 april om 16.30 uur

De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel zet het verborgen verleden in de schijnwerpers. Op 11 april a.s. wordt de Karakteristykpriis “Erfgoed op het kerkhof” onthuld door de wethouder mevrouw T. Willemsma van de gemeente Tytsjerksteradiel.

De stichting is verheugd dat er weer een Karakteristykpriis kan worden toegekend. Deze aanmoedigingsprijs wordt al sinds 1983 toegekend aan een persoon of organisatie die op voorbeeldige wijze waardevolle monumenten onder de aandacht weet te brengen. Deze keer was het onderwerp het behoud van historisch erfgoed op onze fraaie historische kerkhoven. Door onbekendheid met hun waarde worden nog te veel historisch waardevolle grafmonumenten verwijderd. Bij de toekenning van de prijs is het bestuur van de stichting geadviseerd door een deskundige op het gebied van funerair erfgoed.

De prijs, bestaande uit een plaquette van corten-staal en een geldbedrag van vijfhonderd euro, is toegekend aan de heer Bernard Bos voor zijn gedegen speurtocht naar historisch waardevolle graven op het kerkhof van de Kruiskerk bij Burgum. De heer Bos heeft tientallen grafmonumenten ontdekt, die behouden zouden moeten worden voor latere generaties. Het betreft graven en grafmonumenten van personen die van bijzondere betekenis voor de streek waren of grafmonumenten die op zich zélf van cultuurhistorische betekenis zijn. De heer Bos heeft inmiddels aan de prijs een passende bestemming gegeven om het verleden op het kerkhof nog toegankelijker te maken.

Wie volgt? De stichting hoopt dat ook andere kerkhoven meer aandacht gaan besteden aan hun waardevolle graven en grafmonumenten. Dat vereist veel werk voor kerkhofbeheerders en vooral voor vrijwilligers. De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel is er dan ook voorstander van om als steuntje in de rug een gemeentelijke bescherming te geven aan cultuurhistorisch waardevolle grafmonumenten.

Onthulling Karakteristykpriis Erfgoed op het kerkhof door wethouder T. Willemsma bewOnthulling van de Karakteristykpriis 2022 door wethouder Willemsma samen met de heer Bernard Bos


 

Open Monumentendag 2022
Tytsjerksteradiel

 

Monumentendag

 

publicatiefolder 5 4publicatiefolder 5 4publicatiefolder 5 4publicatiefolder 5 4

 

PERSBERICHT  25 augustus 2021

Aldtsjerk middelpunt van Open Monumentendag

Op: Zaterdag 11 september van 10 uur tot 17 uur.

Struinen door historisch Aldtsjerk
Aldtsjerk op zaterdag 11 september het middelpunt van Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel. Hier kan men een dag lang struinen door historisch Aldtsjerk.
In Aldtsjerk is het verleden nog springlevend. Ervaar het zelf op de kuier-route langs dorpsbepalende monumenten. De route volgt de audiokuier Aldtsjerk uit 2019. Het landgoed De Klinze, de oeroude Pauluskerk, de ijsbaan en de Oudkerker molen vertellen met elkaar de historie van dit oudste dorp van de Trynwâlden.  En natuurlijk is de monumentale brug over de Moark- berucht van de Elfstedentocht - niet te missen. Bij al deze plekken krijgt men een mooi verhaal over vroeger of een muzikaal onthaal.

IMG 3460

Het programma maakt deel uit van de landelijke Open Monumentendag, die altijd plaats vindt in het tweede weekend van september. In Tytsjerksteradiel organiseert de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel dit jaar deze dag samen met Dorpsbelang Aldtsjerk. En niet te vergeten met heel veel enthousiaste vrijwilligers uit het dorp.

Programma
Het Dorpshuis Oerein aan de Van Sminiaweg tegenover de kerk is een goede start van de dag. Hier krijgt u het actuele programma en kan men zich inschrijven voor diverse rondleidingen.
Een dorpswandeling met gids start hier om 11.00 uur en om 13.00 uur.
Een rondleiding door het Park van de Klinze door tuinenkenner Rita Radetzky start om 15.30 uur bij De Klinze.
Voor alle rondleidingen geldt een maximaal aantal van 20 personen, vol is vol.  

Of neem een kijkje in de oeroude Pauluskerk met het unieke 17e eeuwse interieur,  bekijk de restauratie van de herenbanken, luister naar het verhaal van de “toren”(van st. Behoud Monumenten Tytsjerksteradiel) of ga even zitten voor een stukje orgelspel.
Rondom de brug is van alles te beleven. Achter bij de monumentale boerderij op Van Sminiaweg nr. 113 vertelt de vroegere boerin over beroemde Oudkerker koeien.
Ook bij het kleine rode huis naast de brug is veel te horen over de historie. In het “ijscafé” Moarkswal (open vanaf 11.00 uur) vertelt historiekenner Cees Blom een kort verhaal over de “strijd tegen het water in het vroegere Oostergo” om 11.30 uur, 13.30 en 14.30 uur.
Het shantykoor De Pypkesjongers zingt regelmatig in de ochtend bij de Haven, in de middag bij het oude schoolpleintje voor Oerein.

Het programma is geschikt voor wandelaars en fietsers. Maar ook voor de bootjesmensen die Aldtsjerk even aandoen. Een wandelroute met het programma en een fietsroute zijn ter plekke beschikbaar en te downloaden vanaf de website van open monumentendag. Of kom gewoon even langs voor een stukje van het programma. U bent van harte welkom in Aldtsjerk.

Op www.openmonumentendag.nl/Tytsjerksteradiel vindt u het actuele programma.       


 

Thema-avond en Uitreiking karakteristykpriis 19 juni te Sumar

Uitnodiging 19 juni thema avond KT priis 2019 met bewerkte foto

Klik op de afbeelding voor het PDF-bestand.