Thema-avond en Uitreiking karakteristykpriis 19 juni te Sumar

Uitnodiging 19 juni thema avond KT priis 2019 met bewerkte foto

Klik op de afbeelding voor het PDF-bestand.

 

 


 

Tuskendikenkuier

Poster en flyer Tuskendikenkuier 2019 25 mei vk

Poster en flyer Tuskendikenkuier 2019 25 mei ak

 


 

Karakteristykpriis 2018 karakteristyk logo

Doet u mee aan Karakteristykpriis 2018?

Heeft u vorig jaar uw karakteristieke of uw monumentale pand gerestaureerd? Dan maakt u kans op de “Karakteristykpriis Tytsjerksteradiel 2018”. Of het nu gaat om een boerderij, rentenierswoning of woudhuisje, u komt in aanmerking voor de prijs wanneer u uw pand met respect voor de oorspronkelijke architectuur gerestaureerd heeft. Ook een nieuwe aan- of uitbouw wordt hierop beoordeeld. Eén van de voorwaarden is dat de verbouwing in 2018 afgerond is.
Een onafhankelijke en deskundige jury zal de restauratie en verbouwing van de aangemelde panden aan de buitenzijde beoordelen en een advies uitbrengen aan het bestuur van de stichting.

Hoe doet u mee?
Wilt u uw pand of dat van iemand anders aanmelden of heeft u vragen over de Karakteristykpriis? Stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam en adresgegevens. U kunt een pand tot eind maart a.s. aanmelden.

De prijs
De winnaar ontvangt een plaquette en een bedrag van € 500,--
Meer informatie over de Karakteristykpriis en over karakteristieke panden vindt u op de website van de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel www.karakteristyk.nl

 

Open Monumentendag Tytsjerksteradiel & Achtkarspelen: “Oer de grins”

PERSBERICHT  27 augustus 2018

In: Eastermar, Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Twijzel
Op: Zaterdag 8 september van 10 uur tot 17 uur.
BankGiro Loterij Open Monumentendag

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen organiseren dit jaar één gezamenlijke Open Monumentendag. Samen met het landelijke Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij wordt in het hele land in het tweede weekend van september de open monumentendag georganiseerd. Met hulp van alle vrijwilligers van de lokale comités en met heel veel eigenaren van monumenten wordt op deze dag ons Nederlands cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk gemaakt. Met landelijk meer dan een miljoen bezoekers is dit een topper onder de landelijke evenementen.

In Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen wordt deze dag op zaterdag 8 september verzorgd door de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel en de stichting Oud-Achtkarspelen, met ondersteuning van Erfgoedvereniging Heemschut, Buro Erfdiel, Monumentenwacht Fryslân en heel veel vrijwilligers.

Oer de grins

Het thema van het jaar, In Europa. bracht de organisatie op het idee om over de grens te gaan en open monumentendag dit jaar gezamenlijk te houden. Er is weinig wat ons scheidt, maar veel wat ons bindt. Dat zal de bezoeker ontdekken in een tiental monumentale kerken, boerderijen, woonhuizen, musea en in de natuur en het landschap bij de dorpen Eastermar en Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Twijzel. Ook beroemde schrijvers uit deze streek als Dam Jaarsma en Simke Kloosterman worden voor het voetlicht gebracht. Er is voor jong en oud van alles te beleven.

Geniet van deze dag bijvoorbeeld eens op de fiets! Er is een mooie route uitgezet door het landschap van de Noordelijke Friese Wouden langs de monumenten. Ook met de auto zijn alle monumenten bereikbaar.

Op www.openmonumentendag.nl onder Tytsjerksteradiel en onder Achtkarspelen vindt u het hele dagprogramma en de fietsroutebeschrijving.

HistBoerderijDrogehamOpen Monument vol verhalen: Historische boerderij bij Buweklooster – Drogeham