PERSBERICHT  25 augustus 2021

Aldtsjerk middelpunt van Open Monumentendag

Op: Zaterdag 11 september van 10 uur tot 17 uur.

Struinen door historisch Aldtsjerk
Aldtsjerk op zaterdag 11 september het middelpunt van Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel. Hier kan men een dag lang struinen door historisch Aldtsjerk.
In Aldtsjerk is het verleden nog springlevend. Ervaar het zelf op de kuier-route langs dorpsbepalende monumenten. De route volgt de audiokuier Aldtsjerk uit 2019. Het landgoed De Klinze, de oeroude Pauluskerk, de ijsbaan en de Oudkerker molen vertellen met elkaar de historie van dit oudste dorp van de Trynwâlden.  En natuurlijk is de monumentale brug over de Moark- berucht van de Elfstedentocht - niet te missen. Bij al deze plekken krijgt men een mooi verhaal over vroeger of een muzikaal onthaal.

IMG 3460

Het programma maakt deel uit van de landelijke Open Monumentendag, die altijd plaats vindt in het tweede weekend van september. In Tytsjerksteradiel organiseert de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel dit jaar deze dag samen met Dorpsbelang Aldtsjerk. En niet te vergeten met heel veel enthousiaste vrijwilligers uit het dorp.

Programma
Het Dorpshuis Oerein aan de Van Sminiaweg tegenover de kerk is een goede start van de dag. Hier krijgt u het actuele programma en kan men zich inschrijven voor diverse rondleidingen.
Een dorpswandeling met gids start hier om 11.00 uur en om 13.00 uur.
Een rondleiding door het Park van de Klinze door tuinenkenner Rita Radetzky start om 15.30 uur bij De Klinze.
Voor alle rondleidingen geldt een maximaal aantal van 20 personen, vol is vol.  

Of neem een kijkje in de oeroude Pauluskerk met het unieke 17e eeuwse interieur,  bekijk de restauratie van de herenbanken, luister naar het verhaal van de “toren”(van st. Behoud Monumenten Tytsjerksteradiel) of ga even zitten voor een stukje orgelspel.
Rondom de brug is van alles te beleven. Achter bij de monumentale boerderij op Van Sminiaweg nr. 113 vertelt de vroegere boerin over beroemde Oudkerker koeien.
Ook bij het kleine rode huis naast de brug is veel te horen over de historie. In het “ijscafé” Moarkswal (open vanaf 11.00 uur) vertelt historiekenner Cees Blom een kort verhaal over de “strijd tegen het water in het vroegere Oostergo” om 11.30 uur, 13.30 en 14.30 uur.
Het shantykoor De Pypkesjongers zingt regelmatig in de ochtend bij de Haven, in de middag bij het oude schoolpleintje voor Oerein.

Het programma is geschikt voor wandelaars en fietsers. Maar ook voor de bootjesmensen die Aldtsjerk even aandoen. Een wandelroute met het programma en een fietsroute zijn ter plekke beschikbaar en te downloaden vanaf de website van open monumentendag. Of kom gewoon even langs voor een stukje van het programma. U bent van harte welkom in Aldtsjerk.

Op www.openmonumentendag.nl/Tytsjerksteradiel vindt u het actuele programma.       


 

Thema-avond en Uitreiking karakteristykpriis 19 juni te Sumar

Uitnodiging 19 juni thema avond KT priis 2019 met bewerkte foto

Klik op de afbeelding voor het PDF-bestand.

 

 


 

Tuskendikenkuier

Poster en flyer Tuskendikenkuier 2019 25 mei vk

Poster en flyer Tuskendikenkuier 2019 25 mei ak

 


 

Karakteristykpriis 2018 karakteristyk logo

Doet u mee aan Karakteristykpriis 2018?

Heeft u vorig jaar uw karakteristieke of uw monumentale pand gerestaureerd? Dan maakt u kans op de “Karakteristykpriis Tytsjerksteradiel 2018”. Of het nu gaat om een boerderij, rentenierswoning of woudhuisje, u komt in aanmerking voor de prijs wanneer u uw pand met respect voor de oorspronkelijke architectuur gerestaureerd heeft. Ook een nieuwe aan- of uitbouw wordt hierop beoordeeld. Eén van de voorwaarden is dat de verbouwing in 2018 afgerond is.
Een onafhankelijke en deskundige jury zal de restauratie en verbouwing van de aangemelde panden aan de buitenzijde beoordelen en een advies uitbrengen aan het bestuur van de stichting.

Hoe doet u mee?
Wilt u uw pand of dat van iemand anders aanmelden of heeft u vragen over de Karakteristykpriis? Stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam en adresgegevens. U kunt een pand tot eind maart a.s. aanmelden.

De prijs
De winnaar ontvangt een plaquette en een bedrag van € 500,--
Meer informatie over de Karakteristykpriis en over karakteristieke panden vindt u op de website van de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel www.karakteristyk.nl

 

Open Monumentendag Tytsjerksteradiel & Achtkarspelen: “Oer de grins”

PERSBERICHT  27 augustus 2018

In: Eastermar, Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Twijzel
Op: Zaterdag 8 september van 10 uur tot 17 uur.
BankGiro Loterij Open Monumentendag

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen organiseren dit jaar één gezamenlijke Open Monumentendag. Samen met het landelijke Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij wordt in het hele land in het tweede weekend van september de open monumentendag georganiseerd. Met hulp van alle vrijwilligers van de lokale comités en met heel veel eigenaren van monumenten wordt op deze dag ons Nederlands cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk gemaakt. Met landelijk meer dan een miljoen bezoekers is dit een topper onder de landelijke evenementen.

In Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen wordt deze dag op zaterdag 8 september verzorgd door de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel en de stichting Oud-Achtkarspelen, met ondersteuning van Erfgoedvereniging Heemschut, Buro Erfdiel, Monumentenwacht Fryslân en heel veel vrijwilligers.

Oer de grins

Het thema van het jaar, In Europa. bracht de organisatie op het idee om over de grens te gaan en open monumentendag dit jaar gezamenlijk te houden. Er is weinig wat ons scheidt, maar veel wat ons bindt. Dat zal de bezoeker ontdekken in een tiental monumentale kerken, boerderijen, woonhuizen, musea en in de natuur en het landschap bij de dorpen Eastermar en Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Twijzel. Ook beroemde schrijvers uit deze streek als Dam Jaarsma en Simke Kloosterman worden voor het voetlicht gebracht. Er is voor jong en oud van alles te beleven.

Geniet van deze dag bijvoorbeeld eens op de fiets! Er is een mooie route uitgezet door het landschap van de Noordelijke Friese Wouden langs de monumenten. Ook met de auto zijn alle monumenten bereikbaar.

Op www.openmonumentendag.nl onder Tytsjerksteradiel en onder Achtkarspelen vindt u het hele dagprogramma en de fietsroutebeschrijving.

HistBoerderijDrogehamOpen Monument vol verhalen: Historische boerderij bij Buweklooster – Drogeham