Tytsjerk - Bos van Ypey

Bos van Ypey

(foto: S. de Beer)

Park Groot Vijversburg

Even ten oosten van Leeuwarden, bij Tytsjerk, ligt Villa Vijversburg in het historische Park Groot Vijversburg. Het park beslaat 15 hectare en is voor het grootste deel in de 19e eeuw aangelegd. Er worden plannen uitgewerkt om de oppervlakte te verdubbelen tot 30 hectare.
Groot Vijversburg is gelegen ten zuiden van de Rijksstraatweg N355 van Leeuwarden naar Groningen. Aan de oostkant van het park liggen twintig woningen, omsloten door een grote tuin. Aan de noordkant van de N355 bevindt zich een overtuin met als blikvanger een beeld van Rudi van de Wint.
De zorg voor dit alles berust bij Stichting Op Toutenburg. De naam van de stichting is afgeleid van stadhouder Schenk van Toutenburg, die in 1528 een buitenverblijf aanlegde op de plaats van de huidige stichtingswoningen.

Het park, ook wel Bos van Ypey genoemd, is vrij toegankelijk. U kunt in het park wandelen en bezienswaardigheden bezoeken, zoals de grot, het theehuis, de Blauwe Koepel, de kluizenaarshut, de oranjerie, de volière, de rotstuin, de kruidentuin.
Ook vinden er in het park regelmatig evenementen plaats, zoals tentoonstellingen van beeldende kunst, muziekuitvoeringen, kerkdiensten in de open lucht, excursies voor jong en oud, en een grootschalig evenement als het paasspektakel.

(bron: www.vijversburg.nl)

Tegenover het park ligt Op Toutenburg: (foto: T.M. Dorreboom-Rosenboom)

Tegenover het park ligt Op Toutenburg (foto: Trudi Dorreboom-Rosenboom, 2008)