Burgum - Burgumerdaam 26

Burgum - Burgumerdaam 26

Dorp

Burgum / Bergum

Adres

Burgumerdaam 26

Type

Woonhuis

Model - Vorm - Bijzonderheden

Woonhuis

Bouwjaar

1907/1961

Status

Gemeentelijk Monument ?

Beschrijving

Directeurswoning van de naastgelegen zuivelfabriek. Bijzonder rijke vormgeving en detaillering (overgangsarchitectuur met kenmerken van de Jugendstil). Heeft een hoge ensemblewaarde met de de fabriek en de tegenoverliggende arbeiderswoningen. Het pand ligt op een kruising van weg en water, nabij de haven van Burgum. Het is een oorspronkelijk onderdeel van de buurtschap Burgumerdaam, een van de zes buurten van Burgum 

Persbericht 22 juni 2012: Karakteristykpriis 2011 naar villa Rose aan de Burgumerdaam in Burgum. De Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel heeft de jaarlijkse Karakteristykpriis aangeboden aan Jan Jelle Klomp, eigenaar van het pand ‘Villa Rose’ aan de Burgumerdaam 26 te Burgum. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 500 euro, beschikbaar gesteld door Wijmenga Makelaars en Taxateurs en een gevelplaquette van de Stichting Karakteristyk. De jury heeft twee aanmeldingen beoor­deeld, toevallig allebei directeurswoningen van voormalige zuivelfabrieken uit dezelfde bouwperiode (ca. 1910-1915), mogelijk zelfs van dezelfde architect. De voorkeur van de jury ging uit naar het pand in Burgum. De eerste indruk die het pand wekte bij de jury was uitstekend, zeker gezien de vroegere situatie, zoals bleek uit de ingestuurde foto’s.

Citaat: uit het juryrapport: ‘De houtdetaillering is zeer evenwichtig, het witte schilderwerk met grijstinten is prima. De overgang tussen metselwerk en stucwerk in de geveltop is prachtig afgevoegd. Alles is gedaan met liefde en aandacht voor details. Het voegwerk aan de noordelijke zijkant en de achterzijde moet nog worden verbeterd, en dan liefst wat zorgvuldiger dan in de zuidwestelijke hoek bovenaan is gebeurd. Ook hoopt de jury op een goede toekomstige invulling van de industriële omgeving van het pand, die nu een wat desolate indruk maakt. De woningen in de buurt zijn wel opgeknapt, zij het met minder oog voor detail dan de inzending.

Foto's :

R. Deelstra