Burgum - Hillamaweg 56

Burgum - Hillamaweg 56

Dorp

Burgum / Bergum

Adres

Hillamaweg 56

Type

Boerderij / Plaats

Model - Vorm - Bijzonderheden

Kop-romp boerderijtje

Bouwjaar

ca.1860 of nog eerder?

Status

Nog te beoordelen

Beschrijving

De volgend tekst komt van de gemeente

Volgens de inventarisators van het Monumenten Inventarisatie Project dateert dit kop-rompboerderijtje uit circa 1860. Wij menen dat dit boerderijtje veel ouder is en zelfs één der oudste panden van de gemeente is. Feit is dat volgens het kadaster dit boerderijtje al in 1832 een reeds bestaand pand betreft. Daarna zijn er in het kadaster geen noemenswaardige bouwactiviteiten gemeld. De Stichting Karakteristyk houdt het bouwjaar op circa 1680!

Het voorhuis is voorzien van een zadeldak gedekt met rode holle pannen. De kap van het voorhuis bestaat eigenlijk uit twee gedeelten; het voorste gedeelte is n.l. lager dan het achterste gedeelte. Het hoogteverschil is d.m.v. een dekplank en de nodige betimmering opgevangen. In het midden, tussen de twee kappen, is een schoorsteen gemetseld.

De schuur is voorzien van een schilddak, gedekt met riet, in de nokken afgewerkt met uileborden. De gevels zijn opgetrokken van gele friese drieling, de westerzijgevel is opnieuw opgetrokken en de achtergevel gedeeltelijk gerestaureerd met rood/bruine waalsteen.

Tot 2006 was het boerderijtje excentrisch gelegen en moeilijk bereikbaar. De toegangsweg was een onverhard pad. Door de aanleg van een nieuwe woonwijk in Burgum-West naast het boerderijtje is het isolement verbroken. Dit betekent wel dat dit enigzins afbreuk doet aan de schilderachtigheid van het geheel.

Foto's :

R. Deelstra