Eastermar Witveensterweg 8

Eastermar Witveensterweg 8

Dorp

Eastermar / Oostermeer

Adres

Witveensterweg 8

Type

Boerderij / Plaats

Model - Vorm - Bijzonderheden

Kop-rompboerderij

Bouwjaar

1907

Status

Gemeentelijk Monument ?

Beschrijving

De status geldt ook voor het stookhuisje

Een voorbeeld van een kop-rompboerderij, een kenmerkende typologie voor de provincie Friesland. Het pand verkeert in goede staat: materialisering, hoofdvorm en gevelindeling zijn gaaf. Het voorhuis kent een bijzondere vormgeving die voor dit type boerderij ongebruikelijk is, en vaker voor burgelijke woonhuisarchitectuur is toegepast. Het geheel is van architectonische waarde door de baksteenarchitectuur in overgangsstijl met invloeden van neoclassicisme en chaletstijl. De boerderij ligt op een eenvoudig ingericht erf met het stookhuisje aan de zuidoostelijke kant.

Juryrapport Prijsvraag 2004

De jury, die dit jaar - wegens afwezigheid van Rienk Terpstra, die uiteindelijk toch verhinderd bleek - bestond uit de heren Broor Adema en Peter Karstkarel, heeft op 22 oktober 2005 drie panden bezichtigd die door de eigenaren als kandidaten waren opgegeven.

3 Witveensterweg 8, Eastermar

Dit is een boerderij. Het totaal maakt een verzorgde, niet over-gerestaureerde indruk. Met andere woorden, er is terughoudend te werk gegaan bij de restauratie. Het voegwerk is prima gedaan, de sluitstenen en negblokken zijn goed vervangen. De afvoer van regenwater gaat via zinken pijpen. Terrein, erf en hekwerk zien er verzorgd uit. Er gaat zeker voorbeeldwerking uit van deze aanpak.

Enkele minpuntjes zijn er wel: de bovenranden van het houtwerk hebben niet de verfijning van de vorige en de raampjes in de voordeur hadden hoger gemoeten.

Conclusie: de jury vindt unaniem dat het pand Witveensterweg 8 te Eastermar de prijs verdient.

Hurdegaryp, 9 november 2005

Foto's :

Henk de Bruin