Garyp - Greate Buorren 53

Garyp - Greate Buorren 53

Dorp

Garyp / Garijp

Adres

Greate Buorren 53

Type

Diversen

Model - Vorm - Bijzonderheden

Café "Unicum"

Bouwjaar

1904

Status

Rijksmonument

Beschrijving

Dit is een rijk versierd café, als vervanging van een woonhuis met herberg van twee bouwlagen. Deze oude herberg brandde in de nacht van dinsdag op woensdag 9 augustus 1904 door onbekende oorzaak tot de grond toe af. Eigenaar J.M. Dijkstra gebruikte de verzekeringspenningen voor de herbouw. Daarom kon hij datzelfde jaar een bouwvergunning verkrijgen voor de herbouw op nagenoeg dezelfde buitenfundamenten, echter nu zonder boven verdieping. Dat is het huidige monumentale pand in de neo-renaissancestijl. Opvallend zijn vooral de gepleisterde gevelbanden, de dakbedekking van leien en de rijk versierde dakkajuit en de dakkapellen. De architect is helaas onbekend. Het schuurgedeelte met doorreed dateert van 1905. Dit gedeelte aan de achterzijde van het gebouw is in 1952 verbouwd en uitgebreid tot cafézalen met gaderobe. De garderobe is weer later omgebouwd tot slijterij. Momenteel heeft het gebouw geen horecafunctie meer.


Door Karakteristyk Tytsjerksteradiel is in het kader van de dorpswandeling een plaquette op de gevel aangebracht met de volgende tekst:

CAFÉ-SLIJTERIJ "UNICUM"

De eerstbekende eigenaar (begin 19e eeuw) van de voorganger van dit monumentale pand was de schipper Sj. Joh van de Zee. Op 9 augustus 1904 werd dit pand geheel door brand verwoest, waarbij het beroemde renpaard "Einar" in de vlammen omkwam. Daarna is het als logementstalling met "trochreed" bekende gebouw in de neo-renaissancestijl weer opgebouwd. Van 1930 t/m 1960 heeft de voor Garyp bekende kasteleinsfamilie Hamburg het café/hotel/slijterij "UNICUM" gerund.

 

Foto's :

Trudi Dorreboom-Rosenboom