Garyp - Greate Buorren 63

Garyp - Greate Buorren 63

Dorp

Garyp / Garijp

Adres

Greate Buorren 63

Type

Rentenierswoning

Model - Vorm - Bijzonderheden

Rentenierswoning/wagenmakerij

Bouwjaar

1900/1936

Status

Gemeentelijk Monument ?

Beschrijving

Voorbeeld van een rijk uitgevoerd woonhuis met wagenwerkplaats van omstreeks 1900. Het pand verkeert in goede staat: Materialisering en gevelindeling zijn gaaf tot zeer gaaf. De hoofdvorm is aangetast door de toevoeging van twee dakkapellen en een uitbouw aan de achterzijde. Deze zijn echter nauwelijks zichtbaar vanaf de openbare weg. De detaillering van de voorgevel is rijk met siermetselwerk, betegelde boogvelden en houtsnijwerk bovenaan de middenpartij. De deuren van de voormalijge werkplaats zijn meerdere keren vervangen. De huidige dateren vermoedelijk van ca. 1980. De vensters met de gekruisde roeden zijn zichtbaar op oudere foto's.


Door Karakteristyk Tytsjerksteradiel is in het kader van de dorpswandeling een plaquette in de tuin geplaatst met de volgende tekst:

In 1837 wordt hier in eerste aanleg een huis gebouwd. In dat zelfde jaar koopt J.J. Stelwagen het pand, bouwt een werkplaats en vestigt zich als wagenmaker. Ook de volgende eigenaren zijn steeds wagenmakers. M. Douma koopt het pand in 1896 en ontwikkelt alllerlei bouwactiviteiten op het perceel. Dan verkrijgt het pand zijn huidige aanzien. In 1912 wordt de wagenmaker H.B.Kuipers de nieuwe eigenaar. Na diens overlijden in 1973 verliest het pand zijn (oude) bedrijfsfunctie.

Foto's :

Trudi Dorreboom-Rosenboom