Garyp - Greate Buorren 64

Garyp - Greate Buorren 64

Dorp

Garyp / Garijp

Adres

Greate Buorren 64

Type

Rentenierswoning

Model - Vorm - Bijzonderheden

Rentenierswoning

Bouwjaar

1890/1987

Status

Gemeentelijk Monument ?

Beschrijving

De status geldt ook voor de schuur

Representatief voorbeeld van een zeer voornaam uitgevoerde en beeldbepalend gelegen rentenierswoning uit ca. 1885 met naastgelegen bedrijfsruimte/schuur uit 1940. Materialisatie en gevelindeling zijn gaaf. De hoofdvorm is aangetast door de uitbouw aan de achterzijde en de (vermoedelijk) later toegevoegde dakkapellen. Overige materialisatie redelijk gaaf(toepassing moderne dakpannen). De gevel is verfraaid met houtsnijwerk boven de vensters en in de kroonlijst, pilasters met houtreliëf en een hardstenen plint. De schuur deed in het verleden dienst als o.m. bergruimte, lokaal en werkplaats. De woning werd in de jaren '60 verbouwd tot café. Vanwege de gaafheid en esthetische waarde van de voorgevel en de functionele geschiedenis van het pand het geheel monumentabel.


Door Karakteristyk Tytsjerksteradiel is in het kader van de dorpswandeling een plaquette op de gevel aangebracht met de volgende tekst:

RENTENIERSWONING

Dit pand is in 1885 in opdracht van Theunis Fokke gebouwd als rentenierswoning. Vervolgens heeft het gebouw in de loop der tijd diverse functies gekend, zoals:

  • praktijk van huisarts Groeneveld
  • pension "Rumah Senang" van Willem Gorter
  • vergadercentrum van de fam. Vaartjes
  • woonhuis met werkplaats voor bromfiets- en rijwielhersteller Smedes
  • thans is het pand als café "De Beuk" in gebruik.

Foto's :

Trudi Dorreboom-Rosenboom